Vrijdag 28 Juli 2017

Dames en Heren wordt Beste reizigers bij NSUtrecht. Omroepbericht: "Beste dames en heren, jongens en meisjes, LGBTQIA+'ers en iedereen met een geldig vervoersbewijs."

Dat vonden ze wat lang nij NS (Nederlandse sporrwegen). En toch vinden ze het van belang dat iedereen zich bij ons welkom voelt. Daarbij: Is "beste dames en heren" niet wat afstandelijk anno 2017? Daarom kozen ze ervoor om onze reizigers vanaf de nieuwe dienstregeling aan te spreken met "beste reizigers". In de NS treinen en in onze correspondentie. Daarnaast stellen ze andere ov-vervoerders voor om dit ook op de stations te gaan doen. Is "dames en heren" dan in vervolg verboden? Natuurlijk is deze niet verboden , maar wordt gewoon voor nu "beste reizigers".

Roger van Boxtel, president-directeur van NS: "Een kleine wijziging, maar tegelijkertijd is het toch ook heel logisch om onze reizigers aan te spreken met wat ze voor ons zijn? Namelijk beste reizigers. Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt. In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur zelf hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief."

Dit onderwerp leeft zoals bij velen ook onder onze collega's. De NS-directie kreeg spontaan een video toegestuurd van Ronald van Noorden, medewerker Reisinformatie. In zijn functie staat hij vaak stil bij de manier waarop reizigers geïnformeerd kunnen worden en kwam tot onderstaande omroeptekst:

" Beste reiziger, dit is een genderneutraal bericht. De trein is beschikbaar voor ieder mens met een geldig vervoerbewijs, ongeacht geslacht en genderidentiteit en of die nu met elkaar in overeenstemming zijn of niet. Of u zich nu mannelijk voelt of vrouwelijk of iets er tussenin, de NS rijdt voor alle mensen. Zoals u weet zijn de toiletten in de trein al jaren genderneutraal. Zo willen wij u voortaan ook aanspreken. Marco Altena is voorzitter van Trainbow, de organisatie die opkomt voor diversiteit bij NS. Hij juicht de aanpassing toe. ,,De groep openlijke transgenders groeit. Daarom heeft het ook een grote symbolische waarde. Zo voelt iedereen zich aangesproken, ook de reizigers die zich geen vrouw of man voelen." [Ronald van Noorden, stationsomroeper NS]

Per dag worden er in NS-treinen 24.000 automatisch gegenereerde berichten omgeroepen. Op de verschillende stations in Nederland zijn wekelijks ongeveer 70.000 omroepberichten te horen. In Sprinter-treinen worden teksten vaak automatisch omgeroepen via een computersysteem. Deze teksten worden aangepast, waardoor per 10 december "beste reizigers" door de luidsprekers van deze treinen schalt. In Intercity's verzorgt het treinpersoneel zelf de omroep. Hen wordt gevraagd om in die omroeptekst "dames en heren" te vervangen door de nieuwe aanspreekvorm.

Door NS
Foto: Dreamstime


Bars en clubs in Utrecht
       

Alkmaar Pride 2018 thema is Embrace Dit jaar is alweer voor de negende keer 24 t/m 27 mei 2018 ,Alkmaar Pride weekend. Dit gebeurt op het laatste weekend van mei . Het thema van de Alkmaar Pride 2018 is "Embrace".

Bear-Necessity viert 10de verjaardag Bear Necessity viert hun 10de Verjaardag op 3 februari 2018 in Club Panama Amsterdam. 10 jaar geleden begon Bear-Necessity in Amsterdam met het organiseren van bear feestjes.

Popcake Den Haag bestaat 5 jaar Op Vrijdag 26 januari is het 5 jaar geleden dat Popcake Den Haag begon . Popcake is het popfeest dat om de twee maanden wordt georganiseerd in Den Haag.

Pride Amsterdam 2018 thema is Heroes Pride Amsterdam is van 28 juli tot 5 augustus 2018, de botenparade met maximaal 80 boten is op zaterdag 4 augustus. Thema dit jaar is 'Heroes'.

COC Noord-Holland Noord geeft X-mis Party in Style COC Noord-Holland Noord en Koel310 halen alles uit de 'kast' op zaterdag 16 december met het grootste LHBT-feest van Noord-Holland: 'X-mis Party in Style'

Raymond is Mister Leather Europe 2017 In Amsterdam werd de Nederlander Raymond . Mister Leather Europe 2017. Hij kreeg de Shag van de vorige Mr Leather Europe 2016 na een schitterende euroshow en met felicitaties van het publiek.

Evert Leerson is Mister Leather NL 2018 Evert Leerson is 1ste Mister Leather Netherlands 2018. Hij werd verkozen in Amsterdam tijdens Leatherpride weekend in Amsterdam.